Recent werk / Webrichtlijnen

Gemeente Oisterwijk

Gemeente Oisterwijk is een klant vanaf het eerste uur. Al in 2010 kwam Simon over de vloer in de begeleiding voor inspectie op de Webrichtlijnen, net nadat hij dit werk voor gemeente Goirle had gedaan als ambtenaar. Al 5 jaar op rij voldoet de gemeentewebsite van Oisterwijk aan de eisen aan digitale toegankelijkheid. Eerst met een keurmerk met 3 sterren, nu volgens Webrichtlijnen 2 AA.

Simon begeleidde verder de ontwikkeling naar een nieuwe versie van oisterwijk.nl. WIND Internet tekende voor de techniek.

In Oisterwijk geldt het motto: de website is niet groter dan het beheer aankan. Het ontwerp is van Momono en is daarna herhaaldelijk gekopieerd, bijvoorbeeld in de Bilt, Gilze-Rijen, Baarle-Nassau, Alphen-Chaam.

Openingstijden zwembad

In het voorjaar van 2016 kwam de gemeente Oisterwijk bij ons met het volgende probleem: de gemeenteraad had besloten de openingstijden van het gemeentelijke openluchtzwembad aan te passen. Het zwembad gaat voortaan alleen open als het volgens Weeronline die dag 20 graden of warmer wordt. Hoe leggen we dat helder uit op de website, vroeg de gemeente zich af.

Simon ontwikkelde een oplossing volgens de toptaakmethode. Samen met de webmaster van de gemeente Oisterwijk werkte hij de klantreis uit en maakte een ontwerp voor een module die elke middag – op basis van onder meer de weersvoorspelling – automatisch een melding genereert: ‘Open’, ‘Beperkt open’ of ‘Gesloten’. Die melding verschijnt op de homepage in het toptaakblok van waaruit de bezoeker naar een detailpagina met de exacte openingstijden kan. Het resultaat: bezoekers van de website zien meteen of het zwembad wel of niet open is, het callcenter wordt ontlast en geen klanten die voor niets naar het zwembad komen. Doordat Oisterwijk al een paar jaar volgens de toptakenmethode werkt, kon deze oplossing snel, nog net op tijd voordat het zwemseizoen begon, gereed zijn.

Gemeente Oisterwijk

Provincie Groningen

De Staat van het Web onderhoudt een bijzondere band met de provincie Groningen. Natuurlijk, Wiep woont in Groningen. Maar het is meer dan dat. In 2009 nam Jan Barkhof contact op met haar vanwege zijn plannen voor de nieuwe website. Het moest anders, beter, leesbaarder, toegankelijker. Dat kon alleen met een professionele webredactie in het hart van de organisatie.

De website was voorheen een groot platform waar iedere afdeling zijn eigen zaken kon publiceren. De ene tekst was lang en ingewikkeld, de ander kort en onbegrijpelijk. Samen met het team zijn de contouren voor de website uitgestippeld: een webvisie, uitgangspunten, standaarden en gemandateerde webredactie. Het leverde Wiep uiteindelijk de inspiratie op voor het boek, ‘Het Geheim van de Overheidswebsite’ dat door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onder alle gemeenten gratis is verstrekt.

In de jaren daarna volgden nog andere werkzaamheden, zoals trainingen samen met Henk, onderzoeken Webrichtlijnen en advieswerk. Op dit moment werkt Wiep aan de doorontwikkeling van de website om de digitale dienstverlening te verbeteren.

 

Provincie Groningen

Begeleiding inspecties Webrichtlijnen

In de afgelopen jaren begeleidden we talloze organisaties naar een geslaagde inspectie op digitale toegankelijkheid. Het liefst doen we dat op het moment dat de website in aanbouw is, omdat je dan nog relatief eenvoudig kunt bijsturen. Onze begeleiding bestaat uit het begeleiden in het proces, overnemen van het papierwerk, het interpreteren en uitwerken van inspectierapporten en het trainen van webprofessionals om zelf toegankelijkheidsproblemen op te lossen. We werkten onder andere voor:

 • Gemeente Best (*** foutloze inspectie)
 • Gemeente Leeuwarden (***)
 • Gemeente Zeewolde (***)
 • Gemeente Midden-Delfland (***)
 • Gemeente Goirle (***)
 • Gemeente Dongen (***)
 • Gemeente Oisterwijk (***)
 • Gemeente Heerenveen (***)
 • Gemeente Bloemendaal (**)
 • Gemeente Leiden (***)
 • Gemeente Raalte (***)
 • Gemeente Den Helder (***)
 • Gemeente Tilburg
 • Gemeente Haarlem
 • Universitair Medisch Centrum Utrecht
 • Gemeente Oisterwijk
Begeleiding inspecties Webrichtlijnen

Universitair Medisch Centrum Utrecht

Een website voor een universitair ziekenhuis maken is geen eenvoudige opgave. Er zijn afdelingen, units, onderwijs- en onderzoekscentra. Deelorganisaties die allemaal iets willen vertellen. Er is content, veel content. En er zijn natuurlijk patiënten, mensen die snel iets willen weten over behandelingen in gewone-mensentaal. Mensen die op allerlei devices de website willen bekijken. Dan kom je al snel uit op onderwerpen rond toegankelijkheid en bruikbare content.

Binnen het ontwikkeltraject zijn Simon Besters, Wiep Hamstra en met name Iacobien Riezebosch betrokken geweest met alle checks rond toegankelijkheid. Het streven van UMCU is om te voldoen aan Webrichtlijnen versie 2. Iacobien begeleidde de ontwikkeling van het interactieontwerp, het design en de techniek door de tussenopleveringen steeds op toegankelijkheid te testen en over de uitkomsten te adviseren. Ook de webredactie werd door Iacobien getraind.

Universitair Medisch Centrum Utrecht

Gemeente Haarlem

Wiep, kun je me helpen met het ontwikkelen van een webvisie? Mieke Bergkamp, hoofd Mediabureau, bleek ergens in 2010 in een zaaltje te hebben gezeten bij een workshop van Carel Bitter en Wiep Hamstra.

Haar vraag: uitgangspunten voor de afdelingen dienstverlening en communicatie samensmeden tot een bovenliggend doel om zo de basis te leggen voor een betere digitale dienstverlening. We gingen aan de slag met onderzoek naar de content, de weborganisatie, toptaken en toegankelijkheid.

Dat leidde tot de conclusie: als Haarlem de belofte van het bestuur (klant centraal, betere dienstverlening) wil waarmaken, dan moet het roer om. Concept7 leverde het concept en design en leverde zo een nieuw ijkpunt in de wereld van gemeentelijke websites.

Gemeente Haarlem

Hoe kunnen we helpen?

Benieuwd wat we voor je kunnen doen? Meer weten over onze werkwijze? Stel ons je vraag!

Bel ons op 050 260 01 66

Geknipt voor jou

Welke boeken en blogs lezen we? Welke video's zijn echt meer dan het kijken waard? We hebben ze voor jou op een rijtje gezet.

Naar de bibliotheek